Skip to main content

Van omstaander tot held

17 november 2023

Zet jij je schouders mee onder dit waardevolle project van onze collega’s? Stemmen kost maar enkele ogenblikken van je tijd en je kan er levens mee redden. Gewoon doen, dus!

https://www.kuleuven.be/over-kuleuven/600j-ku-leuven/citizen-science/stem

Wat houdt het project precies in?

In België krijgen gemiddeld 30 mensen per dag een hartstilstand. De tijd tussen de oproep naar 112 en het arriveren van de eerste ziekenwagen ligt tussen 8 en 15 minuten. Dat is erg lang. Zonder een snellere interventie van een getrainde vrijwilliger halen de meeste van die slachtoffers het niet.

De huidige technologie laat toe te detecteren of een getrainde vrijwilliger in de buurt is van het slachtoffer met een hartstilstand. Door voldoende opgeleide vrijwilligers te connecteren, samen met de juiste technologie, kunnen de overlevingskansen na een hartstilstand gevoelig stijgen.

Het goede nieuws is: zo’n systeem bestaat al in verschillende landen. Maar hoe passen we het toe in België? Daar willen wij, samen met de burger, een antwoord op bieden. Wie deelneemt aan dit burgerwetenschapsproject, kan zo de held worden in iemands verhaal.