Helft personeel spoeddienst wil geen griepprik

maandag, 8 oktober, 2018

Bijna de helft (46 procent) van de verpleeg- en zorgkundigen van spoedgevallendiensten in Vlaanderen laat zich niet vaccineren tegen griep. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

'Aan dit onderzoek namen 548 medewerkers van de spoeddiensten deel en 41 van Vlaamse ziekenhuizen', leggen professor Pierre Van Damme en onderzoeker Matthijs Samyn uit. 'Dat cijfer is aan de lage kant', zegt Samyn, master in de verpleeg- en vroedkunde op de Universiteit Antwerpen. 'Griep is niet ongevaarlijk. In een ziekenhuis, waar patiënten een verminderde weerstand hebben, is het risico nog groter.' 3 procent van de respondenten die het griepvaccin kreeg, was later afwezig door griep. Bij de medewerkers die niet gevaccineerd waren, was de afwezigheid door griep een stuk hoger (11 procent).

Geen vertrouwen

'De verpleeg- en zorgkundigen geven aan dat ze zich laten vaccineren om zelf geen griep door te moeten maken, maar vinden het ook belangrijk om hun familieleden en de patiënten te beschermen', zegt Samyn. 'Wie zich niet laat vaccineren, geeft aan dat hij of zij nog nooit griep heeft doorgemaakt. Maar ook de veronderstelling dat je griep kan krijgen van de vaccinatie en het feit dat er geen vertrouwen is in het vaccin, zijn belangrijke redenen om het spuitje te laten passeren.' Volgens de onderzoeker moeten gezondheidsmedewerkers beter geïnformeerd worden.

Bron: De Standaard - 08 Okt. 2018