Ignace Tirez

 

Brief Ignace Tirez.jpg

 

Er moet me nog iets van het hart, weeral zal je denken. Inderdaad.
Ik heb de voorbije dagen weer wat nieuwtjes gehoord over het beroep van verpleegkundigen.
U kent ze wel, die mensen in het wit of geel of in gewone kleren. Diegene die dag en nacht voor u klaar staan.
Diegene die u wassen, aankleden, eten geven, uw poep afkuisen, maar ook diegene die u in leven houden op intensieve, die de hart-longmachine bedienen, diegene die uw leven kunnen redden als het moet.
Hooggekwalificeerde mensen die vaak 4 jaar gestudeerd hebben en zich blijven bijscholen om de steeds veranderende zorg te kunnen geven.
En dan hoor je dingen zoals een avondje bijscholing en kan je op intensieve werken, het loon moet niet omhoog maar we hebben meer koppen nodig, wat het lijf onder die kop kan of wat er in het hoofd zit is niet van belang, of we gaan werklozen omscholen tot verpleegkundigen want een kop is een kop.

Stel dat we het tekort aan bijvoorbeeld leerkrachten zo willen oplossen.
Een leerkracht wiskunde kunnen we in een avondje omscholen tot leerkracht electriciteit, want dat kan niet moeilijk zijn. Een degelijke basisopleiding is niet nodig, een kop is een kop.
De leerkracht geschiedenis kan ook aardrijkskunde geven na enkele uren bijscholing. Leerkracht lager onderwijs, die kunnen ook lesgeven aan de unief. Een kop is een kop.
Een goede verloning is niet nodig want we hebben meer leerkrachten nodig. Stel dat een lid van de ouderraad op tv kan zeggen dat je al genoeg betaald wordt, dat geld niet zo belangrijk is om leerkrachten te lokken.
Hoe die er komen maakt niet zo veel uit. Ooit betaald voor uw opleiding? Goed zot. Wij betalen uw opleiding als je geen ander werk vindt. Of je dit nu graag zal doen maakt niet uit.
Zou u uw kind naar deze school sturen? Ik niet.

Maar je leven, vaak in de donkerste momenten, in handen leggen van wat de politiekers van het beroep van verpleegkundigen willen maken dat zou u wel doen?
Laat ons de hoge standaard die onze gezondheidszorg heeft niet laten instorten door de draagbalken door te zagen.